فهرست مطالب

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:16 Issue: 3, 2007

  • تاریخ انتشار: 1386/07/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صفحه 4
  • اردشیر لفظی، غلامعلی غلامی، نادرابوالفضلی صفحه 7
    زمینه و هدف
    تحلیل لثه، عارضه بسیار شایعی است که شیوع آن با افزایش سن، بیتشر می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی پیوند آزاد لثه همراه با کاربرد اسید سیتریک با پیوند بافت همبند زیر اپی تلیال در پوشش ریشه های عریان ClI و ClII میلر می باشد.
    روش بررسی
    ده بیمار سالم از نظر سیستمیک که دارای حداقل دو تحلیل مشابه ClI وClII میلر در دو طرف قوس دندانی بودند، وارد مطالعه شدند. پس از آزمون بهداشت دهان و دندان و رسیدن شاخص پلاک زیر 20% و شاخص خونریزی لثه به زیر 10%، بیماران وارد مرحله جراحی شدند. در یک طرف قوس فکی در هر بیمار به صورت تصادفی پیوند آزاد لثه همراه با اسید سیتریک انجام، در طرف مقابل پیوند بافت همبند زیر اپی تلیالی صورت گرفت. بلافاصله قبل از جراحی و نیز سه ماه پس از جراحی، ارتفاع (عمق(تحلیل RD))، عرض تحلیل RW))، عرض بافت کراتینیزه KW))، حد اتصال کلینیکی (PAL= Probing) Attachment level و نیز عمق پروبینگ (Probing depth) اندازه گیری و از آزمون Mann Withney برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میزان بافت کراتینیزه در هر دو روش جراحی افزایش یافت ولی تفاوت آماری مهمی بین دو روش وجود نداشت. همچنین کاهش در ارتفاع(عمق) و عرض تحلیل لثه با استفاده از پیوند بافت همبند زیر اپی تلیوم به طور معنی داری بیشتر از نتایج حاصل از پیوند آزاد لثه بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نیز در هماهنگی با بسیاری از مطالعات، نشان می دهد که نتایج بهتری در استفاده از پیوند بافت همبند زیر اپی تلیوم در پوشش ریشه های عریان به دست می آید.
    کلیدواژگان: تحلیل لثه، پیوند آزاد لثه، پیوند بافت همبند زیر اپی تلیوم
  • ایوب پهلوان، امیرحسین طاهری صفحه 15
    زمینه و هدف
    یکی از اصول مهم Black، برداشتن مینای فاقد پشتیبانی در هنگام تراش می باشد. با معرفی باندینگ مواد رزینی، مینا و عاج، تقویت نسوج ضعیف شده به وسیله مواد رزینی تقویت مینای فاقد پشتیبانی و امکان حفظ هر چه بیشتر نسوج سالم دندان مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه سی دندان مولر خارج شده سالم فک پایین انتخاب گردید. پس از کوتاه کردن کاسپ ها در هر دندان حفره ای به عمق سه میلی متر که تنها دیواره مینایی فاقد پشتیبان به ارتفاع سه میلی متر باقی مانده بود تهیه گردید. دندانها به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول دندانها تا لبه مینایی با کامپوزیت خلفی پر شد. در گروه دوم پس از این که حفره ها مانند گونه های گروه اول ترمیم شدند، لبه های مینایی فاقد پشتیبان نیز تا دو میلی متر اوکلوزالی باکالی اچ شدند و سپس بعد از استفاده ازEnamel dentin bonding توسط کامپوزیت از خارج پوشانده و توسط نور سخت گردیدند. برای استحکام فشاری در این مطالعه از دستگاه Instron استفاده گردید. (بر اساس آزمون میانگینهای نمونه های کوچک مستقل).
    یافته ها
    بررسی نتایج بدست آمده توسط آزمون میانگینهای نمونه های کوچک مستقل (t-student)، تحت تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. میانگین نیروی لازم جهت شکست مینای فاقد پشتیبان 4432. N/mm در مقابل میانگین نیروی لازم جهت حرکت مینای فاقد پشتیبان 31242N/mm می باشد که نشان دهنده نقش مؤ ثر اچینگ و پوشش مینایی باکالی در افزایش مقاومت نسج ضعیف باقیمانده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه بررسی نشان می دهد که کاربرد مواد چسبنده و پوشاندن لبه های حفره می تواند در پشتیبانی و حمایت نسوج ضعیف شده مؤ ثر باشند.
    کلیدواژگان: کامپوزیت، مینای فاقد پشتیبان، پوشش کاسپ
  • فاطمه عزالدینی اردکانی، عبدالرحیم داوری، معصومه فاتحی صفحه 21
    زمینه و هدف
    دندانپزشکان معمولا با استفاده از رادیوگرافی های بایت وینگ به ضایعات پوسیدگی پروگزیمالی پی می برند و با توجه به عمق مشاهده شده از پوسیدگی، درمانهای خود را پایه ریزی می کنند. این تکنیک در حال حاضر عمومیترین و قابل قبولترین روش در این مورد می باشد. ولی صددرصد دقیق نبوده و درصد خطا در تعیین عمق ضایعات پروگزیمالی در آن به چشم می خورد که عمدتا به دلیل دامنه وسیع دانسیته در فیلم های جدید با سرعت بالا و با استفاده از ولتاژهای بیشتر می باشد. با در نظر گرفتن این موضوع بررسی و مقایسه ای در مورد ضخامت عاج مشاهده شده در زیر پوسیدگی های پروگزیمالی در رادیو گرافی بایت وینگ و نسج دندان انجام شد.
    روش بررسی
    از 25 نمونه دندانی که بیست عدد آنها پوسیدگی پروگزیمالی داشتند، قبل و بعد از برداشتن پوسیدگی رادیوگرافی بایت وینگ تهیه شد. سپس رادیوگرافی ها توسط دو مشاهده گر)متخصص ترمیمی و رادیولوژی)بررسی و ضخامت عاج باقیمانده در زیر پوسیدگی های پروگزیمالی به وسیله پروپ اندازه گیری شد. سپس دندانها به دو نیم تقسیم شدند ضخامتهای عاج در زیر پوسیدگی های پروگزیمالی در رادیو گرافی و نسج دندان به وسیله کامپیوتر، اسکن و اندازه گیری گردید. پنج عدد از دندانهای سالم به عنوان کنترل نیز قبل و بعد از تراش حفره دو سطحی رادیوگرافی بایت وینگ به عمل آمد و ضخامت عاج اندازه گیری شد. با استفاده از آزمون آماری t آنالیز آماری انجام شد.
    یافته ها
    میانگین ضخامت عاج در نسج دندان 57/0 ضخامت عاج در رادیوگرافی بایت وینگ بود که کاهشی حدود 42/0 را نشان داد.
    نتیجه گیری
    دندانپزشکان بایستی دقت بیشتر در انجام تکنیک استاندارد و تفسیر رادیوگرافی های بایت وینگ به عمل آورند و سعی شود که معاینات کلینیکی نیز در شرایط ایده آل انجام گردد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی بابت وینگ، پوسیدگی اینترپرو گزیمال، ضخامت عاج
  • اسماعیل یاسینی، غلامحسین کریمی کهکی صفحه 31
    زمینه و هدف
    حساسیت دندانی یکی از مشکلاتی است که در بین افراد بزرگسال به صورت مزمن شیوع دارد و افراد زیادی از این مسئله رنج می برند. هدف از این بررسی مقایسه دوام دو تکنیک استفاده از لیزرNd: YAG و دنتین باندینگ های نسل پنجم در رفع حساسیتهای دندانهاست.
    روش بررسی
    در این مطالعه تعداد 116 دندان حساس از 28 بیمار که در یک زمان شش ماهه به بخش ترمیمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه کردند، انتخاب شدند. درجه حساسیت دندانها به طور کیفی، مشخص و تحت درمان قرار گرفتند به طوری که دندانهای سمت چپ فک برای درمان با لیزرNd: YAG و دندانهای سمت راست فک جهت درمان با دنتین باندینگ در نظر گرفته شد. دندانهای حساس سمت چپ بیماران پس از ایزوله شدن، توسط لیزرNd: YAG و با توان 0/3w به مدت سی ثانیه سپس /4w 0،/5w 0،/6w 0،/7w 0،/8w 0،0/9w و 1w و هر کدام به مدت سی ثانیه مورد تابش قرار گرفتند سپس به وسیله پوار هوا ازنظر وجود حساسیت بررسی شدند و در صورت وجود حساسیت، عمل لیزر تکرار می شد تا بیمار حساسیتی نسبت به دمیدن هوا نداشته باشد. دندانهای حساس در سمت راست بیماران نیز ابتدا به مدت پنج ثانیه با اسیدفسفریک 37% اچ کرده و پس از شستشو و خشک کردن مختصر با استفاده از برس یک بار مصرف، دنتین باندینگ Excite در ناحیه قرار داده و پس از سی ثانیه با دمیدن کمی پوار هوا به مدت بیست ثانیه کیور شدند و مجددا دندانها از نظر وجود حساسیت کنترل شده و در صورت وجود حساسیت استفاده از دنتین باندینگ تکرار می شد. وجود حساسیت بلافاصله سه و شش ماه بعد مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون آماری Mann-Whitney مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه که برای رفع حساسیت دندان بیماران از لیزرNd:YAG پالس دار و دنتین باندینگ استفاده شد، دوام اثر این روش در زمانهای بلافاصله، سه ماه و شش ماه بعد از درمان پیگیری و مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد پس از شش ماه پیگیری میزان موفقیت دنتین باندینگ ها برابر 7/62% و میزان موفقیت لیزر برابر 1/42% است که با توجه به نتایج بدست آمده میزان موفقیت دنتین باندینگ نسبت به لیزر از نظر آماری اختلاف معنی دار است (05/0.(P < در نهایت در این بررسی مشخص شد که هر چند دو روش لیزر و دنتین باندینگ به علت سیل توبول های عاجی باعث رفع یا کاهش حساسیت دندانها می شوند، ولی دنتین باندینگ ها دوام بیشتری در جلوگیری از حساسیت دندانها دارا می باشند.
    کلیدواژگان: دندانهای حساس، لیزر، Nd: YAG دنتین باندینگ ها
  • محمدسعید شیخ رضایی، احسان سلمانی صفحه 39
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات رایج در درمانهای اندودنتیک برقراری بی حسی مطلوب و بدون عوارض در فک پایین می باشد. در این مطلعه کلینیکی تاثیر دو روش تایید شده بی حسی فک پایین در برقراری بی حسی پالپی مقایسه شد.
    روش بررسی
    بی حسی فک پایین به دو روش Conventional وGow-Gates از طریق ارزیابی زمان شروع بی حسی، درد حین تزریق، تست آسپیراسیون و بی حسی پالپی)به وسیله تست سرما،Cavity test ودرد حین ورود به اتاقک پالپ(و Pinprick test(اعصاب آلوئولار تحتانی، زبانی و باکال(مورد مقایسه قرار گرفت. بدین منظور 58 بیمار که نیاز به درمان ریشه یکی از مولرهای فک پایین داشتند انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند. به تمامی بیماران مذکور 8/1 میلی لیتر محلول بی حسی حاوی لیدوکائین 2% و آدرنالین (1 (تزریق شد. از آزمونهای آماری t-student و Mann-Withney برای ارزیابی نتایج استفاده شد. 80000
    یافته ها
    دو تکنیک مزبور در پاسخ به تست سرما،Cavity test، درد هنگام ورود به اتاقک پالپ،Pinprick test، تست آسپیراسیون و درد حین تزریق اختلاف معنی داری نداشتند، اگر چه نتایج تکنیک Gow-Gates در مورد درد حین تزریق و آسپیراسیون بهتر می نمود. همچنین زمان شروع بی حسی زبان و لب در تکنیک Conventional کمتر بود (001/0.(p< از سوی دیگر عصب باکال در تکنیک Gow-Gates بهتر بی حس شد (01/0(p = اگر چه تست آسپیراسیون اختلاف معنی داری را بین دو گروه نشان نداد اما نبود مورد مثبت آسپیراسیون در تکنیک Gow-Gates در مقایسه با 7/10% در تکنیک Conventional قابل توجه می باشد. همچنین اختلاف معنی داری در بی حسی پالپی بین دو گروه مشاهده نشد، با وجود این 1/57% از بیماران پس از تزریق به روش Conventional با ورود سوزن به اتاقک پالپ احساس درد کردند که در مقایسه با 2/39% از همین موارد در تکنیک Gow-Gates، قابل توجه می باشد. عصب باکال در تکنیک Gow-Gates (%57) بیش از تکنیک (%24/9 Conventional (بی حس شد، به طوری که تحلیل آماری با 01/0p = رای به برتری تکنیک Gow-Gates داد اما سایر شاخه های عصبی (آلوئولار تحتانی و زبانی) تقریبا به طور مساوی در دو تکنیک بی حس شدند. به طور متوسط بی حسی لب پایین و زبان در روش Conventional به ترتیب پس از 42/1 و 27/3 دقیقه شروع شد در حالی که بیش از هفت دقیقه زمان برای آغاز بی حسی لب پایین و زبان در تکنیک Gow-Gates لازم بود (001/0(p <
    نتیجه گیری
    بدون در نظر گرفتن مهارت عمل کننده، به نظر می رسد که تکنیک Gow-Gates در بی حسی پالپی مؤ ثرتر باشد اما به هر حال شروع دیر هنگام بی حسی یکی از معایب این تکنیک در مقایسه با تکنیک Conventional می باشد.
    کلیدواژگان: بی حسی موضعی، تکنیک گاگیت، بلاک مندیبولار
  • احمدرضا طلایی پور، سورینا صهبا، مهسا ملک نیا صفحه 47
    زمینه و هدف
    در رایوگرافی های دندانپزشکی به غیر از دندانها و بافتهای اطراف آن، دیگر اعضای مجاور نیز در معرض تابش اشعه قرار می گیرند، که ممکن است مشکلاتی برای بیماران ایجاد نماید. هدف از این مطالعه، بررسی میزان اشعه جذب شده در غده تیرویید و عدسی چشم توسط دستگاه رادیوگرافی پانورامیک تروفی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی پنجاه نفر (29 مرد و 21 زن) انجام گرفت و از دوزیمتر قلمی استفاده گردید. یکی از دوزیمترها بر روی غده تیرویید و دیگری به محاذات ابروها موازی صفحه ای که از عدسی چشمها می گذرد با چسب نصب گردید، در همین حالت از آنان رادیوگرافی پانورامیک تهیه شد و سپس مقادیر عددی توسط دو مشاهده کننده قرائت و در پرسشنامه مخصوص درج گردید. سپس با استفاده ازt-test بین اعداد جذبی عدسی و تیرویید مقایسه و همبستگی این دو عدد با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون محاسبه گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین جذب اشعه در غده تیرویید، 7/41 میکروگری و در عدسی چشم، 67/6 میکروگری است.
    نتیجه گیری
    با توجه به حساسیت غده تیرویید و عدسی چشم نسبت به اشعه ایکس بهتر است هنگام رادیوگرافی های دندانپزشکی برای محافظت بیشتر این دو عضو از یقه سربی و پیش بند استفاده شود.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، غده تیرویید، عدسی چشم
  • مصطفی صادقی صفحه 52
    زمینه و هدف
    انتخاب رنگ مناسب و هماهنگ کردن رنگ ترمیم با دندانهای طبیعی یکی از مشکلات دندانپزشکی زیبایی است. هدف از این مطالعه مقایسه تفاوت و تغییرپذیری در ادراک رنگ در دانشجویان دانشکده دندانپزشکی رفسنجان در سال 1382 می باشد. روش برورسی: 122 دانشجو(62 پسر و شصت دختر) به صورت سرشماری و با دید طبیعی انتخاب شدند. در این مطالعه توصیفی - مقطعی از یک راهنمای رنگ ویتا و 100Z- استفاده شد. راهنمای رنگ ویتا دارای 16 رنگ متفاوت است که به شکل تصادفی از شماره 16-1 نام گذاری شدند. از راهنمای رنگ 100Z- چهار رنگ 3C، 3A، 2B، 4D به صورت تصادفی انتخاب و با حروف A,B,C,D مشخص و به عنوان نمونه رنگ مورد آزمایش نام گذاری شدند. هر دانشجو می بایست رنگ یک سوم میانی هر نمونه رنگ مورد آزمایش را با رنگ بدنه نمونه های رنگ ویتا مقایسه و رنگ مناسب را انتخاب کند. این آزمایش در شرایط کاملا یکسان و در زیر نور طبیعی انجام گرفت و دو و چهار ماه بعد نیز عینا تکرار شد و در پرسشنامه ثبت گردید، در ضمن جنس، سال تحصیلی و سابقه استفاده از عینک و لنز نیز یادداشت شدند. میانگین انتخاب رنگ صحیح با استفاده از آزمون آماری t مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که میزان فراوانی انتخاب صحیح رنگ در مرحله اول، دوم و سوم به ترتیب 252 برابر 6/51%، 265 معادل 3/54% و 287 برابر 8/58% بود. تفاوت آماری بین مرحله اول و دوم و بین مرحله دوم و سوم معنی دار نبود ولی بین مرحله اول و سوم، معنی دار بود (05/0.(P < در گروه پسران میانگین تعداد انتخاب صحیح از چهار رنگ به ترتیب 91/1، 99/1، 23/2 و در گروه دختران به ترتیب 23/2، 35/2، 47/2 به دست آمد که اختلاف بین آنها در هر مرحله معنی دار نبود. همچنین تفاوت معنی داری بین میانگین تعداد انتخاب صحیح رنگ بر اساس جنس، سال تحصیلی و سابقه استفاده از عینک و لنز در هر مرحله وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که در مجموع دانشجویان توانستند 9/54 انتخاب رنگ صحیح انجام دهند، بین دختران و پسران تفاوت معنی داری وجود نداشت و تعیین رنگ به وسیله چشم انسان به طور معنی داری تغییرپذیر بود.
    کلیدواژگان: انتخاب رنگ، ادراک رنگ، دندانپزشکی زیبایی، دانشجویان
  • محمد امین توکلی، محمد اثنی عشری، سارا شفیعی اردستانی صفحه 58
    زمینه و هدف
    تروما به عنوان یکی از شایعترین حوادت دوران مختلف مورد توجه بسیاری از محققان بوده است. بالا بردن سطح دانش دانش آموزان و والدین در این راستا می تواند نقش پیشگیری در بروز این حوادث داشته باشد. از طرف دیگر داشتن آگاهی کافی از انواع درمانهای ممکن برای تروماهای متفاوت و پیش آگهی این درمانها می تواند نقش مهمی در نگهداری این دندانهای ضربه دیده و کاهش هزینه های بعدی ناشی از جایگزینی دندانها داشته باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی پیش آگهی درمان در دندانهای تروماتیزه قدامی در مراجعان به بخشهای اندودنتیکس و اطفال دانشکده های دندانپزشکی تهران و شهید بهشتی در سالهای 1379-1374 صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه به شیوه توصیفی و مطالعه داده های موجود(Descriptive and existing data study) صورت گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردید. به همین منظور کلیه پرونده های موجود در بخشهای اندودنتیکس و اطفال دانشکده های دندانپزشکی تهران و شهید بهشتی که درمان آنها کامل شده بود و حداقل یک سال از درمان آنها می گذشت، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS روایت ده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد از میان دندانهای تروماتیزه بررسی شده 84% دندانهای سانترال فک بالا بودند. شایعترین علت تروما زمین خوردن و شایعترین نوع شکستگی مینا و عاج بدون درگیری پالپ بوده است. بیشترین درمان انجام شده درمان صدمات پالپ و پری آپیکال بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع روند بهبودی دندانهای تروماتیزه قدامی در نمونه های مورد مطالعه خوب برآورد گردید.
    کلیدواژگان: پیش آگهی، تروما، قدامی
  • محمد اسلامی، مهدی عاشوری صفحه 64
    زمینه و هدف
    نمای بافت شناسی میکسویید از نماهای غیر اختصاصی است که در بسیاری از ضایعات خوش خیم یا بدخیم دیده می شود و گاه می تواند حجم عمده ای از تومور را شامل شود، لذا تشخیص هیستوپاتولوژیک منوط به بررسی دقیقتر این بافت، علی رغم نمای غیر اختصاصی آن می باشد. در این مطالعه سعی شده است تا با کمک رنگ آمیزی اختصاصی هیستوشیمیایی، بین موسین های موجود در جزء میکسویید در ضایعات مختلف که قاعدتا ماهیت متفاوت دارند، تمایز ایجاد گردد.
    روش بررسی
    با بررسی بایگانی سه مرکز مهم آموزشی آسیب شناسی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران یعنی دانشکده دندانپزشکی، مؤ سسه کانسر بیمارستان امام خمینی و نیز بیمارستان امیراعلم اطلاعات مربوط به تمامی ضایعات تومورال در ناحیه سر و گردن که در کتب مرجع جزء میکسویید آنها مورد توجه قرار گرفته است استخراج گردید، سپس با بررسی لام ها و بلوک های پارافینه، تعدادی از آنها که واجد شرایط مطالعه بودند انتخاب گردیده، مقاطع بافتی 5um از آنها تحت رنگ آمیزی اختصاصی PAS/Alcian blue قرار گرفته و با میکروسکوپ نوری بررسی گردیدند. معیار مورد توجه در این مشاهدات رنگ غالب موسین زمینه بود.
    یافته ها
    با بررسی مقاطع رنگ آمیزی شده 41 ضایعه شامل چهار مورد فیبروزهیستیوسیتومای بدخیم (MFH)، شش مورد رابدومیوسارکوما، شش مورد کندروسارکوما، هفت مورد شوانوما، هشت مورد نوروفیبروما، چهار مورد پلئومورفیک آدنوما و شش مورد ادنتوژنیک میکسوما. رنگ زمینه بافت میکسویید - بر اساس رنگ قرمز یا آبی، ثبت شده، مشخص گردید که ضایعات با منشا بافت عصبی)شوانوما و نوروفیبروما (و نیز رابدومیوسارکوما وMFH دارای زمینه ای با رنگ قرمز غالب)ماهیت موسینی خنثی (و در مقابل کندروسارکوما، پلئومورفیک آدنوماو ادنتوژنیک میکسوما دارای رنگ زمینه ای غالب آبی(ماهیت موسین اسیدی (بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه علی رغم تعداد محدود نمونه، نشان داد که ماهیت مختلف موسین های موجود در ضایعات گوناگون می تواند معیاری جهت افتراق آنها باشد. البته مطالعات کاملتر مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: میکسویید، افتراق هیستوپاتولوژیک، موسین، رنگ آمیزی اختصاصی Alcian blue، PAS
  • وجیه سادات مرتضوی، محمدحسین فتحی، پریسا تقوی، لیلا قربانیان صفحه 69
    زمینه و هدف
    معرفی ماده و روش مناسبی که در صورت آلودگی ماده همرنگ دندان با خون بتواند درزگیری لبه ای ترمیم را حفظ نماید، در دوام و موفقیت کلینیکی ترمیم نقش اساسی دارد. هدف از این پژوهش تعیین و مقایسه درجات ریزنشت ترمیمهای کامپوزیت و کامپومر در شرایط آلودگی ایجاد شده توسط خون هنگام کاربرد یک ماده ادهزیوAII in one تحت آماده سازی های متفاوت سطح می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع تجربی است و تعداد صد و بیست حفره ClV در ناحیه اتصال عاج و مینا در سطوح باکال و لینگوال دندانهای مولر سالم خارج شده انسان تراش داده شد و کلیه سطوح حفرات به ماده ادهزیوPromptL-Pop) آغشته گردید. نمونه ها به ده گروه 12 تایی تقسیم شد. در گروه اول (1(Z ترمیم حفرات با کامپوزیت و طبق دستورالعمل کارخانه انجام شد. گروه دوم (2(Z پس از آلودگی با خون بدون شستشو با کامپوزیت ترمیم گردید. گروه سوم (3(Z پس از اعمال آلودگی و شستشو با آب توسط کامپوزیت ترمیم شد. در گروه چهارم (4(Z پس از آلودگی با خون و شستشو با آب مجددا ازPrompt L-Pop استفاده شد و حفره با کامپوزیت ترمیم گردید. گروه پنجم (5(Z هم مشابه گروه چهارم با این تفاوت که شستشو با هیپوکلریت سدیم صورت گرفت. پنج گروه باقیمانده (1(F-5F عینا مشابه با گروه های قبل، با این تفاوت که به جای کامپوزیت از کامپومر استفاده شد. درجات ریزنشت نمونه ها پس از پرداخت و اعمال چرخه های حرارتی (500(X به وسیله رنگ آمیزی توسط محلول فوشین تعیین گردید. از آزمونهای آماری Kruskal-Wallis وMann-Whitney جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون Kruskal-Wallis نشان داد که مابین میزان ریزنشت گروه های کامپوزیت در دیواره جینجیوال تفاوت معنی دار وجود دارد (017/0.(P = بر طبق آزمون Mann-Whitney ریزنشت در گروه دوم کامپوزیت (2(Z به طور معنی داری از گروه های اول (1Z)، چهارم (4(Z و پنجم (5(Z بیشتر بود (به ترتیب 005/0P =، 015/0P = و 015/0(P= میزان ریزنشت در دیواره اکلوزال و جینجیوال در گروه های مربوط به کامپومر تفاوت آماری معنی داری نداشت)به ترتیب 348/0P = و 213/0(P =.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه آلودگی با خون می تواند ریزتشت در مارجین جینجیوالی حفرات ClV ترمیم شده با کامپوزیت وPrompt L-Pop را افزایش دهد. در چنین شرایطی شستشو با آب و یا هیپوکلریت سدیم و سپس کاربرد مجدد Prompt L-Pop می تواند در کاهش ریزنشت مؤ ثر باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی خون، ریزنشت، کامپوزیت رزین، کامپومر، ترمیم ClV
  • سیدمحسن هاشمی نیا، سید مرتضی حسینی هرندی، مجتبی نریمانی صفحه 77
    زمینه و هدف
    برای درمانهای صحیح اندودنتیک نیاز به آگاهی از تنوع کانالی دندان می باشد و عدم آگاهی از شکل و تنوع کانالی می تواند سبب شکست در درمان گردد. نظر به اینکه یکی از عوامل مؤ ثر و مهم در تنوع کانال، نژاد می باشد، در این پژوهش مطالعه ای در این زمینه به صورت In vitro و بررسی رادیوگرافیک (In vivo) در شهر اصفهان انجام گرفت.
    روش بررسی
    جهت انجام بررسی آزمایشگاهی 314 دندان قدامی پایین خارج شده از درمانگاه ها و مطبهای شهر اصفهان جمع آوری گردید که پس از شستشو و حذف بافتهای باقیمانده از روی سطح ریشه تعداد ریشه های هر دندان و نیز تعداد کانال ها بر حسب اوریفیس آنها مشخص گردید. سپس دندانهای قدامی پایین به روش شفاف سازی و دندانهای کانین علاوه بر شفاف سازی به روش مقطع عرضی تنوع کانال آنها مورد مطالعه قرار گرفت. در بررسی In vivo تعداد 416 رادیوگرافی مربوط به دندانهای قدامی پایین اندو شده در بخشهای عمومی و تخصصی دانشکده دندانپزشکی اصفهان انتخاب و نتایج دو روش مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در بررسی In vitro به روش شفاف سازی از یک صد دندان سانترال که همگی تک ریشه ای بودند بر اساس طبقه بندی Weine، 69%، نوع یک 27% نوع دو و 4% نوع چهار بوده است. از تعداد 103 دندان لترال که تک ریشه ای بودند نوع یک 43/85%، نوع دو، 59/13% نوع چهار، 98/0% بوده است. از تعداد 111 دندان کانین تعداد دو دندان دو ریشه ای بودند که تنوع کانال در این دندان 91% نوع یک، 5/4% نوع دو، 8/1% نوع سه و 7/2% نوع چهار بوده است. در بررسی به روش تهیه مقطع عرضی در دندان کانین نوع یک 3/88%، نوع دو 2/7%، نوع سه 8/1% و نوع چهار 7/2% بوده است در بررسی رادیوگرافیک(In (vivo دندانهای اندو شده از تعداد 146 دندان سانترال که همگی تک ریشه ای بودند 68/78% نوع یک، 95/10% نوع دو و 37/1% نوع سوم بوده است. از تعداد 115 دندان لترال، همگی تک ریشه ای بودند به طوری که نوع یک (60/82%)، نوع دو (79/14%)، نوع سه (61/2(% بوده است. از تعداد 154 دندان کانین 45/95% نوع یک، 60/2% نوع دو، 30/1% نوع سه و 65/0% نوع چهار بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه با نتایج تحقیقات انجام گرفته در گذشته متفاوت بود که این امر می تواند ناشی از روش مطالعه و عواملی نظیر نژاد باشد. به علاوه نتایج حاصل از مطالعه آزمایشگاهی نسبت به بررسی کلینیکی متفاوت بود که به نظر ناشی از نوع تحقیق و دقت بالاتر مطالعات آزمایشگاهی نسبت به مطالعات کلینیکی در این زمینه است. همچنین نتایج حاصل از روش های مختلف در این مطالعه بر جستجوی بیشتر جهت یافتن تنوع شکل و کانال اضافی در این دندانها تاکید دارد.
    کلیدواژگان: دندانهای قدامی پایین، تنوع کانالی ریشه ها
  • سیدمهدی قریشیان، احمد تیموری، مجید منصوری صفحه 85
    زمینه و هدف
    انتخاب نوع داروی بی حسی موضعی در بیماران مراجعه کننده به ویژه بیماران با مشکلات قلبی و عروقی حائز اهمیت است. مطالعاتی پیرامون داروهای بی حسی موضعی و پریلوکائین و مپی واکائین و به ویژه لیدوکائین صورت گرفته ولی به تاثیرات همودینامیکی دو داروی پریلوکائین با ماده اگر فشار فلی پرسین (سینانست) و مپی واکائین بدون ماده رگ فشار که استفاده از آن در بیماران قلبی و عروقی توصیه شده، کمتر توجه گردیده است. مطالعه حاضر به بررسی مقایسه اثر سیتانست و مپی واکائین روی فشار خون در بیماران مبتلا به فشار خون بالا می پردازد.
    روش بررسی
    در این پژوهش بالینی، از بین بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی اصفهان، 18 بیمار (15 زن و سه مرد) بیمار مبتلا به فشار خون بالا با میانگین سنی 7/49 سال که نیاز به خارج کردن دندان و یا جراحی در ناحیه فک پایین داشتند انتخاب شدند. به همه این بیماران در یک جلسه مپی واکائین و در جلسه دیگر سیتانست تزریق شد. تزریق در همه بیماران یکسان و بلاک عصب آلوئولر تحتانی بود. در هر جلسه، نبض، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و متوسط فشار خون شریانی، حین پنج و ده دقیقه پس از تزریق اندازه گیری و ثبت گردید و با آزمون آماری Repeated measure analysis در نرم افزارSPSS روایت چهار تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین تغییرات نبض، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در تزریق سیتانست به ترتیب پنج دقیقه بعد از تزریق 81/2 + 77/0، 34/1 + 36/0 و 77/0 + 3/3 و ده دقیقه پس از تزریق 11/3 + 55/0، 39/1 + 24/0 و 55/1 + 23/0 بود و با تزریق مپی واکائین به ترتیب پنج دقیقه پس از تزریق 2/5 + 77/0، 9/0 + 5/0 و 48/0 + 12/0 و ده دقیقه بعد از تزریق 29/5 + 88/0، 03/1 + 3/0 و 54/0 + 17/0 بود که در هیچ کدام از موارد اختلاف معنی داری بین دو دارو مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد استفاده از دو داروی بی حسی موضعی سیتانست همراه با ماده رگ فشار و مپی واکائین بدون ماده رگ فشار در بیماران قلبی و عروقی و همراه با فشار خون بالا در اقدامات دندانپزشکی یکسان است.
    کلیدواژگان: فشار خون بالا، سیتانست، مپی واکائین، بی حسی موضعی، بیماران قلبی عروقی
|
  • Ardeshir Lafzi, Gholam Ali Gholami, Nader Abolfzali Page 7
    Background And Aim
    Gingival recession is a relatively prevalent gingival disorder which increases with age. The purpose of this study was to compare free gingival graft technique (with citric acid) with subepithelial connective tissue graft in the coverage of denuded root surfaces of ClI and ClII Miller.
    Materials And Methods
    Ten systemically healthy patients with at least two bilateral recession defects of clI and clII Miller participated in this study. After oral hygiene instruction and reaching plaque index below 2% and gingival bleading index below 10%, patients entered surgical phase. For each patient,the recession was treated using free gingival graft with citric acid on one side (group A) and with subepithelial connective tissue (group B) on the other side randomly. Recession width (RW), recession depth (RD), the width of Keratinized tissue (KT), probing depth probing attachment level were measured before and three months after surgery. The results were statistically analyzed by Mann-Whitney test.
    Results
    Keratinized tissue increased significantly after both surgical treatments, however, no significant difference was found between the groups. Furthermore, decrease in RD and RW with subepithelial connective tissue graft technique was significantly more than that with free gingival graft.
    Conclusion
    In agreement with the results of other studies, the present study shows subepithelial connective tissue graft as a more efficient technique for root coverage, as compared with free gingival graft.
  • Ayob Pahlavan, Amir Hossein Taheri Page 15
    Background And Aim
    Removal of unsupported enamel is one of Block's important principles in cavity preparation. The aim of this study was to determine the effect of bonding materials in the protection of unsupported enamel and sound tooth structure.
    Materials And Methods
    In this sound,30 sound mandibular molars were selected. After cusp reduction, a 3mm depth occlusal cavity with walls consisting of pure unsupported enamel of 3mm height, was prepared. The samples were divided into two groups. In the first group, the cavities were filled by composite. In the second group, the cavities were filled like the first group and the unsupported enamel surfaces were then etched extending 2mm buccocclussally and enamel dentin bonding was applied. The surfaces were finally covered by composite and light cured. The compressive strength of both groups were evaluated by an instron machine.
    Results
    Date were subjected to t-student test for analysis. The mean required force to break unsupported enamel was 3440N/mm2 in the first group and 4213N/mm2 in the second group showing the effective role of etching and buccal coverage of enamel in the protection of remaining weak enamel.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that the application of adhesives and coverage of the buccal surfaces support the weak enamel and dentin walls.
  • Fatemeh Ezedini Ardekani, Abdolrahim Davari, Masomeh Fatehi Page 21
    Background And Aim
    Carious lesions are generally found by dentists, using bite wing(B.W) radiographs and according to the observed depth of lesions, the treatment plan is designed. Although this technique is presently the most accepted and common one, due to the use of new high speed films with broad density and high voltages, there are some errors in determining the depth of proximal carious lesions. The goal of this study was to compare dentin thickness under proximal caries in bitewing radiography and tooth structure.
    Materials And Methods
    Twenty - five tooth samples, consisting of 20 proximal carious lesions, were selected. Prior to and after caries removal, B.W radiographs were taken. Then, radiographs were investigated by two specialists, (Radiology and Operative Dentistry) and dentin thickness under caries were measured using a probe. Each tooth was then sectioned occluso gingivally and the thickness of dentin under proximal caries, on B.W radiographs and tooth stucture were measured by computer. Five healthy teeth were used as controls and 2 bitewing radiographs, before and, after cavity preparation,were taken and dentin thickness were also measured. The data were subjected to t-test.
    Results
    Mean dentin thickness in tooth structure was % 57 of its mean thickness in bitewing. radiography, showing a %42 reduction.
    Conclusion
    More care should be paid while applying bitewing standard technique and its interpretation. Clinical examinations should also be performed under ideal conditions.
  • Esmail Yasini, Gholam Hossein Karimikahaki Page 31
    Background And Aim
    Dentin hypersensitivity is a chronic complaint among adult patients. The goal of this study was to compare the durability of the application of two techniques, Nd: YAG laser and dentin bonding agents, in the elimination of hypresensitivity.
    Materials And Methods
    Twenty - eight patients with 116 hypersensitive teeth, who referred to the Operative Dentistry Department, Faculty of Dentistry, Tehran University of Medical Sciences, were,enrolled in this clinical trial. The left lower and upper teeth received Nd: YAG laser treatment (0.3 w,. 4 w, 0.5 w, 0.6 w, 0.7 w, 0.8 w, 0.9 and 1 w, each for 03 seconds). Then, dentin hypersensitivity was investigated applying forced air and in positive cases, laser treatment was repeated. The hypersensitive teeth, on the right side, were firstly etched with %37 phosphoric acid. For 5 seconds, washed with water and airdried. Then a single layer of excite adhesive was applied and after30-second airdrying, the teeth were light. cured for 20 seconds. In case of hypersensitivity, this technique was reapplied. In 3 and 6 months follow-ups, hypersensitivity was investigated and the data were analyzed using Mann-Whitney test.
    Results
    In 6-month follow-up, the success rate of dentin bondings was %62.7 where as that of laser was.%42 showing a statistically significant difference (<0.05).
    Conclusion
    Although both techinques lead to the reduction or total elimination of dentin sensitivity, dentin bonding agents exert a more durable effect.
  • Mohammad Saeed Sheykh Rezaee, Ehsan Salmani Page 39
    Background And Aim
    One of the current ptoblems in endodontic treatment is the establishment of optimal anesthesia on mandible. In this clinical study, two approved mandibular block technique were compared in the establishment of pulpal anesthesia.
    Materials And Methods
    Inferior dental anesthesia via conevenional and Gow - Gates techniques were evaluated using onset of anesthesia, pain severity duriny injection, aspiration test, pulpal anesthesia (via ice test, cavity test and pain during entrance into pulp chamber) and pinprick test (inferior alveolar, long buccal nerves).58 patients requiring root canal rteatment of mandibular molars were divided into two groups. They were given injections of 1.8 ml of %2 lidocaine with adrenaline (1: 80,000). Results were analyzed using Mamm - Whitney and t-student tests.
    Results
    No significant diffetences were found between two techniques in ice test, cavity test, pain upon entrance to pulp chamber, pinprick test, aspiration test and injection better results about injection pain and aspiration test. Time required for lip and tongue anesthesia in conventional technique was less than Gow – Gates (p<0.001) although buccal nerve was anesthetized more in Gow - Gates Technique (P = 0.001). Although the aspiration test did not show a sigcificant difference, but the lack of positive aspitation case in Gow - Gates technique, in conparison with %10.7 in conventional technique seemed to be important. No significant difference in pulpal anesthesia between two techniques was shown,% 57.1 of patients had pain during entrance to pulp chamber in conventional technique comparing to %39.2 in Gow - Gates technique. The buccal nerve was anesthesized more in Gow - Gates tenchnique (%75) as compared with conventional one (%42.9), which was significantly different (p=0.01), but other branches (inferior alveolar and lingual nerves) were anesthesized equally in both applied techniques. On average, patients acquired lip and tongue numbness in 1.42 and 3.27 minutes, respectively in minutes was required in conventional method but more than 7 minutes was required in Gow-Gates technique. (p<0.001).
    Conclusion
    Irrespective of the operator clinical experience, Gow-Gales technique appears to be more effective in pulpal anesthesia although more slowly yielded anesthesia, as compared with conventional method, is one of its disadvantages.
  • Mohammad Amin Tavakoli, Mohammad Asnaashari, Sara Shafee Ardestani Page 58
    Background And Aim
    Trauma, as one of the most prevalent tooth accidents in all stages of life, has received a lot of attention. Increasing knowledge about trauma can reduce and prevent its harmful consequences as well as the related costs. The aim of this study was to evaluate treatment prognosis of anterior traumatized teeth among patients referred to endodontics and pediatrics of Shaheed Beheshti and Tehran dental faculties during 1995-2000.
    Materials And Methods
    In this descriptive and exsisting data study, a written questionnaire was used for data collection. Files of patients with completed treatment, in endodontics and pediatrics departments of both dental faculties were investigated. The colleefed data were analyzed by SPSS software.
    Results
    84% of the studied teeth were maxillary central teeth. The most prevalent etiology for trauma was falling down and the most prevalent type of fracture was that of enamel and dentin without pulpal involvement. The most reported treatment was pulpal and periapical treatment. traumatized anterior teeth, was acceptable.
    Conclusion
    Treatment procedures conducted on the traumatized anterior teeth, was acceptable.
  • Mohammad Eslami, Mehdi Ashoori Page 64
    Background And Aim
    Myxoid histological pattern is of nonspecific features that is seen in most of benign and malignant lesions occupying a great mass of them. Thus, histopathologic diagnosis depends on a careful and precise investigation. The aim of this study was to differentiate between mucins in myxoid tissues through histochemical staining.
    Materials And Methods
    Archives of three important educational pathology departments (Facutty of Dentistry of Tehran University, cancer institute of Imam Khomeini hospital and Amir alam hospital) were investigated and information on head and neck tumors with myxoid histopathologic pattern were worked out, then slides and paraffin embeded blocks were studied. Tissue slides of 5mm thickness were stained with PAS/Alcian blue technique and studied under light microscope. The notable standard was the predominant stain of mucin in histological field.
    Results
    The study of 41histologic slides countaining: malignant fibrous histocytoma (MFH)(n=4), Rhabdomyosarwma (n=6),Chondrosar coma (n=6), Schwannoma (n=7), Neurofibroma (n= 8), Pleomorphic adenoma (n=4) and Odontogenic myxoma (n=6), revealed that neurologic derived lesions and Rhabdomyo sarcoma and MFH had notable red field (neutral mucin nature) where as chondrosarcoma, pleomorphic adenoma and odontogenic myxoma had notable blue field (acidic mucin nature).
    Conclusion
    Despite limited cases, the results showed that different nature of mucins in different lesions can be considered as a good criteria for differential diagnosis, however, more detailed studies are recommended.
  • Vajihe Sadat Mortazavi, Mohammad Hossein Fathi, Parisa Taghavi, Leila Ghorbanian Page 69
    Background And Aim
    Introduction of a material, that in blood contamination, can maintain marginal seal plays an important role in clinical success of a restoration. The aim of this study was to determine and compare microleakage rates of composite and compomer restorative materials, in blood contamination, with the application of Prompt L-Pop as an adhesive system.
    Materials And Methods
    In this experimental study, One hundred and twenty ClV cavities, in dentino - enamal junction of buccal and lingual surfaces of extracted human sound molars, were prepared. After Prompt L-Pop application, the samples were divided in to 10 groups of 12 cavities Group Z1 was control Group Z2 was contaminated. Group Z3 was rinsed with water after contamination. Group Z4 was rinsed with water after contamination and Pronpt L-Pop was reused. GroupZ5. was similar to Z4 but it was rinsed with Naocl after contamination. The cavities were filled with composite (Z 520). The remaining five groups (F1 to F5), were just the same but filled with compomer (F 2000). After polishing and thremocycling (X 500) the microleakage rates of specimens were evaluated with dye penetration method. The data were statistically analyzed using Kruskal - Wallis and Mann - Whitney tests.
    Results
    Kruskal - Wallis test revealed significant differences among composite groups in gingival margins (p= 0.017). Mann - Whitney test showed more microleakage in group Z2 as compared with groups, Z1 Z4 and Z5 (P=0.005, P=0.015 and P=0.015, respectively) which was statistically significant. No significant differences were found, in microleakage rate, between composite andcompomer groups in occlusal and gingival margins (P= 0.348 and P=0.213,respectively).
    Conclusion
    According to the results of this study, blood contamination could increase the microleakage of composite and Prompt L-Pop in gingival margins. In this condition rinsing with water and Naocl and Prompt L-Pop reapplication can decrease microleakage effectively.
  • S.Mohsen Hasheminiya, S.Morteza Hosseini Harandi, Mojtaba Narimani Page 77
    Background And Aim
    Recognizing canal configuration is necessary for a correct endodontic therapy and lack of information about canal configuration leads to failure in therapy. Since one of the most effective factors in caral configuration is race, an in in vitro and in vivo study was conducted in the city of Isfahan. The aim of this study was to recognize different canal configurations of mandibular anterior teeth and compare the clinical and laboratory results.
    Materials And Methods
    In the laboratory study (In vitro),314 mandibular anterior teeth were selected and then cleared. The cleared canine teeth were also studied by sectional method. The number of roots and their canals, according to the existing orifices, were recognized. In the clinical study (In vivo),415 radiographs of mandibular anterior teeth treated in graduate and under graduate departments of Isfahan University Faculty of Dentistry were selected and studied. Finally, the results of two methods were analyzed and compared.
    Results
    In the clearing (In vitro) method, out of 100 mandibular centrals with one root, canal configurations, based on weine classification, were type I (%69) type II (%27), type IV (%4) and type III was not observed. Out of 130 mandibular laterals with one root, canal configurations were type I(%58.43), type II (%13.59), and type IV (%0.98) and type III was not observed. Out of 111 mandibular canines, 2 of them had two toots and 109 had one root, canal configurations in this tooth were type I (%91), type II (%4.5), type III (%1.8) and type IV (%2.70). Canal configuration in this tooth by, sectional method was type I (%88.3) type II (%7.2), type III (%1.8) and type IV (%2.7). In the clinical (In vivo) method, out of 146 mandibular centrals with one root, canal configurations were type I(%78.68), type II (%10.95), and type III (%1.73), and type IV was not observed. Out of 115 mandibular laterals with one root, configurations in this tooth were type I, (%82.60) type II (%41.79) and type III (%2.61). Out of 154 mandibular canines, all of them had one root, canal configurations were type I (%95.45), type II (%2.60), type III (%1.30) and type IV (%0.65).
    Conclusion
    The results of this study were different from those of other researches, which could be caused by factors such as race and method. Moreover, the clinical results were different from the laboratory ones, possibly resulting from more precise laboratory studies. Additionally, considering high percentage of two canals in lower anterior teeth, more attention for the detection of the second canal, is recommended.